Nu Aanmelden

Handige Tips

Als beginnend bestuurder ben je erg kwetsbaar in het verkeer. Zo heb je 3 keer meer kans op een ongeval zolang je nog geen 2.500 km hebt afgelegd in vergelijking met iemand die al 10.000 km of meer op de teller heeft!

1. Ik doe zo veel mogelijk ervaring op in situaties waarin ik me op mijn gemak voel

Zoals bij zoveel zaken kun je best eerst oefenen in gemakkelijke situaties (korte afstanden in mijn wijk, overdag, met een ervaren begeleider…) en de moeilijke zaken stap voor stap aan te leren (’s nachts rijden, met veel passagiers, op een onbekende locatie, in de stad tijdens de spitsuren…).

2. Ik verkies om te rijden met een ervaren begeleider

Je leert altijd veel van ervaren chauffeurs (elke verantwoordelijke chauffeur uit jouw omgeving die minstens 5 jaar in het bezit is van een rijbewijs). Aarzel dus niet om te kiezen voor begeleid rijden!

3. Ik zorg er voor dat ik me goed voel voor vertrek

Heb je ruzie met iemand gehad? Heb je vervelend nieuws gekregen? Dan zal je aandacht niet volledig op de weg liggen… Wacht dus even tot je gekalmeerd bent alvorens achter het stuur te kruipen. Ook als je vermoeid bent, kan je rit erg gevaarlijk worden. 17 uur niet slapen komt overeen met een alcoholgehalte van 0,5‰ ! Dus als je je moe voelt, slaap dan gedurende 15 minuten, niet langer, alvorens verder te rijden.

4. Ik plan mijn traject op voorhand

Je GPS instellen, vastzitten in de file, een omleiding volgen… Zoveel situaties die stress kunnen veroorzaken en je aandacht kunnen afleiden. Denk er dus steeds aan om je route op voorhand uit te stippelen en om voldoende tijd te voorzien om op je bestemming te komen.

5. Ik stel mijn playlist samen vóór vertrek

Het soort muziek dat je beluistert kan invloed hebben op je gedrag. Kies dus muziek  die je helpt om je rust en je kalmte te bewaren in elke situatie.

6. Ik kijk altijd wat er in de verte gebeurt

Onervaren bestuurders hebben de neiging om te veel te kijken naar hun onmiddellijke omgeving in plaats van het totaalplaatje in de gaten te houden. Kijk dus ook goed wat er in de verte gebeurt. Zo kun je op eventuele gevaren en op gedragingen van je voorliggers anticiperen.

7. Ik ben geduldig en ik leef de snelheidslimieten na

Gehaast te werk gaan in het verkeer is nooit een goed idee. Je voertuig is bovendien veel moeilijker te besturen als je te snel rijdt. Je stopafstand wordt ook meteen een stuk langer….

8. Ik rijd nooit met de auto als ik onder invloed ben

Onder invloed rijden heeft een negatief effect op de rijstijl van alle bestuurders, maar dit effect is nog veel groter voor onervaren bestuurders. Dit komt door een gebrek aan automatismen. Een beginnende chauffeur doet er gemiddeld 3 jaar over om deze automatismen aan te leren.Een alcoholgehalte van 0,5‰ verdubbelt bovendien al het risico op een ernstig ongeval… En als je drugs en alcohol combineert, dan krijg je een explosieve cocktail.

9. Auto in = GSM uit

Wist je dat als je gedurende 2 seconden niet naar de weg kijkt, het risico op een ongeval verdubbelt? Denk eraan om je GSM uit te zetten als je rijdt. Zo word je niet afgeleid. Eventuele bellers kunnen altijd een bericht op je voicemail achterlaten.

10. Als ik rijd, neem ik de beslissingen

Passagiers kunnen soms een negatieve invloed hebben op het gedrag van de bestuurder. Passagiers kunnen de bestuurder afleiden of hem ertoe aanzetten om meer risico’s te nemen. Dus laat iedereen weten dat jij de baas bent! Jij neemt de beslissingen, jij kiest de muziek, bepaalt de temperatuur. Je kan jouw copiloot natuurlijk altijd vragen om je te assisteren, zo houd je altijd je blik op de weg. Jij zorgt er wel best zelf voor dat iedereen zijn gordel omdoet voor vertrek.

Bron: (BIVV)

VRIJBLIJVEND AANMELDEN